Biografija

PETAR HRANUELLI      

                               

Rođen u Supetru (27. prosinca 1975.), a do 1994. godine živi u Postirama na ostrvu Braču. Izlaže od 1994. godine na 66 samostalnih i 123 grupne izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, među koje izdvajamo: Otkupna nagrada Venere u medu, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Zagreb (2007.), 1. nagrada žirija za XXVI i XXIX izložbu malog formata, Šabac (2017., 2020.).  1. nagrada za skulpturu, IV Međunarodno bijenale akta "Marko Krstov Gregorić, Petrovac, Crna Gora "( 2018.), pohvala za skulpturu na 16. Međunarodno bijenale umjetnosti minijature , Gornji Milanovac (2022.), 2.nagrada za skulpturu na 56. hercegnovski zimski salon, Herceg Novi, Crna Gora ( 2023.).

 

O njegovom umetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Zvonko Maković, Slavko Timotijević, Iva Körbler, Tonko Maroević, Draženka Jalšić Ernečić,  Nikola Albaneže, Olivera Vukotić, Stanko Špoljarić, Davorin Vujičić, Romana Tekić, Sonja Petrović Jagić, Vesna Bunčić, Lucija Đurašković, ... Mnoga dela mu se nalaze u stalnim postavkama muzeja, galerija, privatnim kolekcijama kod nas i u inostranstvu (Hrvatska, Slovenija, Nemačka, Nizozemska, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Engleska, Crna Gora, Španija, Kalifornija, Čile, Švajcarska, ...)

 

Hranuellijev opus materijalom i vitalnošću vezan je za poreklo, ostrvo Brač. Kamene skulpture apstrahovanih formi iz figurativnog, prikazuju najčešće žene (Venere) i ljudske figure uopšte, redovno u dijalogu s tradicijom od praistorije  preko klasične antike do savremenog doba. Vitalnost i bujnost isklesana u kamenu, nekad i u drugim materijalima poput stakla, bilo da se radi o skulpturama manjeg formata ili javnoga karaktera odlike su Hranuellijeva stvaralaštva. Član je HDLU-a od 2006. godine. Živi i stvara u Zagrebu .

 

.

 

Živi i radi: Hrvatska, Zagreb

Petar Hranuelli na SerbianaArt-u od 02.06.2023.

Slučajno odabrana dela