Obaveštenje o kolačićima

SerbianaArt koristi kolačiće kako bi se osiguralo pravilno i sigurno funkcionisanje našeg web sajta, unapredilo korisničko iskustvo i poboljšaolo pružanje usluga. Ovo obaveštenje o kolačićima pruža vam informacije o tome kako i zašto koristimo kolačiće i kako možete kontrolisati njihovu upotrebu.
Podešavanje kolačića

Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se čuvaju na vašem uređaju (računaru, mobilnom telefonu, tabletu itd.) kada posetite našu web stranicu. Oni nam pomažu da vas prepoznamo, zapamtimo vaše preferencije i pružimo vam personalizovano iskustvo.

Kako koristimo kolačiće?

Kolačići koje koristimo su esencijalni za pravilno funkcionisanje web stranice i ne sakupljaju vaše lične podatke.

Za više informacija o tome kako koristimo vaše podatke, molimo vas da posetite našu Politiku privatnosti.

Osnovni kolačići:

Osnovni kolačići su oni kolačići koji su ključni za pravilno funkcionisanje web stranica. Oni omogućavaju osnovne funkcije kao što su navigacija po stranici, pristup sigurnim oblastima web stranice... Bez ovih kolačića, web stranica ne bi mogla pravilno da funkcioniše, što bi moglo dovesti do problema kao što su nemogućnost prijavljivanja na korisnički nalog.
  • units – Omogućava nam da zapamtimo vaše preferirane mere za dimenzije umetničkih dela, bilo u inčima (in) ili u centimetrima (cm), kako biste videli dimenzije koje najviše odgovaraju vašim potrebama.
  • currency – Pamti valutu koju ste izabrali da prikaže cene u valuti koju želite.
  • language – Čuva vaš izabrani jezik kako biste mogli kontinuirano da koristite web stranicu na preferiranom jeziku.

Sesijski kolačići:

Privremeni kolačići, poznati kao kolačići sesije, igraju ključnu ulogu u pravilnom funkcionisanju web stranica tako što privremeno čuvaju informacije o aktivnostima korisnika tokom njihove posete. Ovi kolačići se automatski brišu kada korisnik zatvori svoj pretraživač.
  • advanced-frontend – Pomaže u održavanju sesije korisnika na web stranici. Ovaj kolačić je tipično sesijski kolačić i često se koristi na web sajtovima koji su razvijeni koristeći neke od popularnih web aplikacionih okvira, kao što je Yii2 Framework.
  • _csrf-frontend – Pomaže u obezbeđivanju sigurnosti naše web stranice sprečavajući napade preko lažnih sajtova (CSRF napade). Veoma je važan za sigurnost web aplikacija.

Analitički kolačići:

Pored osnovnih i sesijskih kolačića, naša web stranica koristi Google Analytics kolačiće kako bismo analizirali kako posetioci koriste sajt i kako da poboljšamo njihovo iskustvo. Ovi kolačići sakupljaju informacije na anoniman način, uključujući broj posetilaca sajta, odakle dolaze posetioci i stranice koje su posetili.

  • _ga: Google Analytics kolačići koji nam pomažu da razumemo kako posetioci koriste našu web stranicu. Ovi kolačići prate vašu interakciju sa sajtom i sakupljaju informacije o vašoj poseti, ali ne skladište lične identifikacione informacije.

Zakonski aspekti

Pod EU regulativama, kao što je Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR), web stranice su dužne da dobiju saglasnost korisnika pre postavljanja većine tipova kolačića, izuzev osnovnih kolačića. Osnovni kolačići se smatraju izuzetima od ovog pravila zbog njihove neophodnosti za osnovne funkcije web stranice.

Upravljanje i kontrola

Iako korisnici generalno ne mogu odbiti osnovne kolačiće ako žele koristiti web stranicu, oni mogu kontrolisati i upravljati ne-osnovnim kolačićima putem alata za podešavanje kolačića na web stranici ili direktno putem podešavanja vašeg pretraživača. Blokiranje nekih kolačića može uticati na vaše korisničko iskustvo i funkcionalnost web stranice.

Promene u našem Obaveštenju o kolačićima

Možemo povremeno ažurirati ovo obaveštenje kako bismo odražavali promene u našoj praksi korišćenja kolačića. Preporučujemo da redovno pregledate ovo obaveštenje kako biste bili informisani o našoj upotrebi kolačića.

Za više informacija o tome kako koristimo vaše podatke, molimo vas da posetite našu Politiku privatnosti.

Kontakt

Za dodatne informacije, kao i za sve predloge i sugestije, kontaktirajte nas emailom ili telefonom:

Tel: +381 64 1881468

e-mail: office@serbianaart.com