Informacije o artiklu

Slika "Beograde, dobro jutro" izrađena akrilom na platnu predstavlja jedno od onih umetničkih dela koja nose duboku simboliku i nude bogat narativ kroz slojevitu kompoziciju i pažljivo odabrane detalje. U prvom planu dominira kula Beograd, monumentalni simbol novog, modernog Beograda, koja ponosno stoji kao središnji motiv slike. Kula je okružena načičkanim zgradama koje se nadvijaju jedna iznad druge, stvarajući dojam urbanog šuma i dinamičnosti života u metropoli.

 

Most Ada, jedan od najprepoznatljivijih beogradskih mostova, povezuje stari deo grada sa Kalemegdanom, pružajući metaforički prelaz između prošlosti i sadašnjosti, tradicije i modernosti. Na mostu je postavljen spomenik Pobedniku, koji je inače lociran na Kalemegdanu. Ovde, međutim, Pobednik stoji na mostu i gleda ka Kalemegdanu, dok mu se suprotstavlja petao, simbol buđenja i novog početka. Ova scena može se tumačiti kao sukob prošlosti i sadašnjosti, ili kao dijalog između tradicije (Pobednik) i svakodnevnog života (petao).

 

U vodi ispod mosta nalazi se papirni brodići, jednostavan simbol detinjstva i igre, ali i krhkosti i prolaznosti. Brodići plove prema planinama i njivama u pozadini, koje predstavljaju plodnost i bogatstvo zemlje, naglašavajući kontrast između urbanog života i prirodnih resursa.

 

Tri koluta za spasavanje postavljena na mostu, obično viđena na brodovima, ovde preuzimaju novu simboliku. Oni predstavljaju zaštitu i sigurnost, možda čak i nadu, u turbulentnom urbanom okruženju. Ovaj detalj dodaje sloj značenja, sugerišući da most, osim što povezuje različite delove grada, pruža i zaštitu i podršku stanovnicima Beograda.

 

Slika "Beograde, dobro jutro" na taj način postaje metafora za grad koji balansira između tradicije i modernosti, sigurnosti i neizvesnosti, prošlosti i budućnosti. Kroz dinamičnu kompoziciju i bogate simbole, pričam priču o Beogradu koji se svakog jutra budi s novom energijom, spreman da spoji sve svoje različite aspekte u jedinstvenu celinu.

 

 

Podelite i promovišite ovo delo

Beograde,dobro jutro

Šifra artikla:
5080.66697
Autentičnost:
Original
Dimenzije:
90 × 60 cm
Tehnika:
Akrilik, Platno
Motiv:
Gradski pejzaž
Godina izrade:
2024
Uramljeno:
Nije uramljeno
Cena:
950
Dostupnost:
Za prodaju
Molimo kontaktirajte umetnika direktno i raspitajte se o uslovima kupovine.
Ili pozovite:

+381638143884

Statistika:
Pregledano 182 puta - Poslednji posetilac IP 136.243.228.179, Germany (DE), dana 29.06.2024 u 23:17

Pogledaj

Umetnik VOlgArt Olga Vujčić

VOlgArt Olga Vujčić

Akrilik - Platno | 70 × 50 cm
500

VOlgArt Olga Vujčić

Akrilik - Platno | 60 × 80 cm
450

VOlgArt Olga Vujčić

Akrilik - Platno | 90 × 70 cm
700

VOlgArt Olga Vujčić

Akrilik - Platno | 50 × 60 cm
480

Stojović Zoran

Akrilik - Platno | 50 × 40 cm
250

Misic Zoran Zifft

Akrilik - Platno | 70 × 60 cm
650

Delic Mirjana

Akrilik - Karton | 31 × 25 cm
90

Filip Per

Akrilik - Karton | 21 × 30 cm
39